Седам најважнијих страница сваког е-комерц сајта

FacebookLinkedinEmail
17.01.2024.
Седам најважнијих страница сваког е-комерц сајта
Све странице на вашем сајту су важне и заједно чине целину. Али, чињеница је да поједине странице, поготово на интернет продавницама, имају већу одговорност, па су самим тим и важније.

На интернет продавницама се издвајају странице које „трпе” већи саобраћај и оне које имају циљ да ту посету конвертују у продају, па су зато важније. Свака од њих има свој циљ и задатак, нису директно зависне једна од друге, али су нераскидиво повезане.

Данас можете пратити скоро сваку активност на свакој страници ваше интернет продавнице појединачно, па се на основу таквих извештаја до најситнијих детаља могу оптимизовати дизајн, опције и корисничко искуство.

С тим у вези, издвајамо седам страница сваке интернет продавнице на које треба да обратите посебну пажњу:

  1. Почетна страница
  2. Страница категорије производа
  3. Страница производа
  4. Страница корпе
  5. Страница за плаћање
  6. Страница захвалница
  7. Одредишне странице.

Почетна страница

Иако се одлуке о куповини често не доносе на почетној страници интернет продавнице (*енг. Homepage), она је и даље веома битна. Чињеница је да велика количина саобраћаја и даље на сајт улази преко ове странице, а она може бити и тачка на којој се купци преоријентишу, односно враћају се на почетну страницу након прегледа других страница.

У том контексту, почетна страница вам омогућава да упутите кориснике на оно што желите да пронађу на сајту, путем истакнутих банера и навигације сајта, као и истакнутих производа или категорија. Ова страница такође омогућава продавцима да истакну производе или категорије за које мисле да би купци могли бити заинтересовани, али их не траже активно. Дакле, производи се могу приказати купцима на основу претходног прегледа или понашања приликом куповине, на пример.

Почетна страница исто тако омогућава бренду да новим посетиоцима покаже чиме се компанија бави, који производи су у понуди, али и да се упознају са кључним акцијама у датом тренутку.

Страница категорије производа

Странице категорије производа (*енг. Category Page) представљају групу страница које имају могућност да прикажу садржај као листу производа. Другим речима, реч је о страницама које приказују већи број артикала одједном. То могу да буду одређене категорије производа, поткатегорије или странице са резултатима претраге сајта, које се приказују када купци претражују одређени производ.

Ове странице су ту да прикажу више артикала на једном месту и да, уз коришћење филтера, помогну купцима да пронађу одређени производ за који су заинтересовани.

Страница категорије треба да представи производе тако да купци могу што једноставније да виде кључне информације, које им помажу да донесу своју одлуку о куповини.

Купци могу да додају више филтера да би сузили и учинили избор производа релевантнијим или да би уклонили неке од изабраних филтера, уколико виде мање резултата и желе да провере различите брендове, карактеристике или распон цена.

На пример, посетиоци који траже преносне рачунаре можда су у филтеру изабрали бренд и распон цена да би сузили претрагу, а странице са листама производа им помажу да одлуче који од њих би могли бити вреднији детаљнијег прегледа.

Овакви филтери могу да буду изузетно корисни за трговце са већим асортиманом производа, као и за производе као што су лаптоп рачунари са различитим спецификацијама које треба узети у обзир.

На овим страницама продавци ће често истаћи кључне бенефите, као што су бесплатна достава, гаранције и/или актуелни бенефити за купца.

Страница производа
 

Страница производа (*енг. Product Detail Page PDP) представља једну од најсадржајнијих страница сваке интернет продавнице и самим тим велики изазов за комплетан дигитални тим.

Наизглед једноставан циљ да тако велики број појединачних опција на једном месту уклопимо а да то у исто време буде прегледно и функционално може се испоставити као веома захтеван задатак.

Страница производа је својеврсна раскрсница опција на једној страници!

Наведену листу опција поделили смо на обавезне, пожељне и условне, уз напомену да се садржај ове странице разликује од делатности до делатности.

Обавезни елементи

  • назив производа
  • шифра производа
  • фотографије производа
  • опис производа
  • цена производа*
  • актуелни попуст (уколико постоји)
  • спецификације производа
  • повезани слични производи
  • опција „купи”
  • информације о доступности производа (нпр. „на стању”).

*Уколико сте продавница са двојним ценама, потребно је навести обе цене.

Такође, уколико су артикал или услуга на попусту, поред процентуалног дела попуста потребно је навести коначну цену коју купац плаћа.

Поједине функционалности могуће је развити на више различитих начина, а на вашем тиму је да утврди оптималан начин прилагођен архитектури вашег веб-шопа.

Пожељни елементи

  • видео производа
  • оцене производа
  • коментари купаца
  • увид у стање малопродајне продавнице у којој наведени артикал постоји на лагеру
  • поређење производа
  • упутство за употребу
  • гаранција производа
  • последњи прегледани производи.

Условни елементи

  • исти производ у другој боји
  • величине производа (уколико је реч о одећи или обући)
  • листа жеља
  • поклон производ
  • додатни производ
  • визуелно истицање акција.

Уколико је производ улистан, али тренутно није расположив јер није на стању, потребно је да се и опција „купи” промени у одговарајућу опцију (нпр. „извршити упит” или „производ тренутно није доступан”), сходно вашим техничким и организационим могућностима.

Са друге стране, постоје и производи које ће Гугл индексирати, а они ће бити производи који се више не производе и носе ознаку EOL (*енг. End Of Life). Наравно, у овом случају је потребно да дугме „купи” буде недоступно, али и да стоји информација да наведени артикли нису више доступни за куповину.

Постоје и различити приступи. За сајтове који продају електронику, спецификација уређаја и гаранција су важније од фотографије, док ће модни трговци више пажње поклонити визуелном приказу, односно фотографији.

Страница корпе

Додавањем артикала у своју корпу купци су показали јасну намеру за куповину, а ова страница је мост између странице производа и куповине.

За трговце, страница корпе (*енг. Cart Page) представља померање купаца у процесу куповине, али је такође прилика да им продају друге артикле, користећи предлоге за унакрсну продају.

Такође, страница корпе купцима даје могућност да прегледају садржај своје корпе и евентуално изврше измене пре избора плаћања своје поруџбине.

С обзиром на велики проценат одустајања у самом процесу куповине, додатне функционалности, поготово на овој страници, морају да прођу значајна тестирања и анализе, те с тим у вези вам скрећемо пажњу на важност ове странице.

Са повећањем саобраћаја и продаје неминовно је да се повећава и број напуштених артикала у корпи.

Напуштена корпа (*енг. Cart Abandonment) термин је којим се најбоље описује ситуација када купац, иако је ставио један или више артикала у корпу, напусти сајт пре завршетка куповине.

За смањивање броја напуштених корпи не постоји јединствена формула. Али, можемо вам скренути пажњу на неколико сегмената, који могу утицати на то да се напуштање корпе додатно умањи, а самим тим унапреди пословни резултат и продаја:

  • транспарентно истакните све трошкове за куповину
  • омогућите куповину за нерегистроване купце (*енг. Guest Checkout)
  • повећајте поверење купаца у онлајн куповину на вашем сајту;
  • уведите слање аутоматског подсетника.

Страница плаћања

Смањење корака у процесу куповине, једноставнија куповина, детаљан и прегледан део за плаћање, као и тачне и прецизне информације у вези са испоруком, само су нека од могућих унапређења последњег корака у процесу куповине.

Унапређење странице за плаћање (*енг. Checkout Page) може да вам осигура повећање продаје и повећа задовољство корисника, а беспрекоран процес куповине и доставе купљеног производа може да обезбеди верну муштерију на дуге стазе.

Важно је да све што има везе са купцем и информацијама које сте у обавези да пружите купцу (време и начин испоруке, услови куповине на рате, као и информације о гаранцији купљеног производа) мора бити прецизно, концизно и тачно приказано и послато купцу.

Страница за плаћање je управо тај последњи корак куповине, који садржи све потребне информације и детаље који су неопходни како би купац завршио своју поруџбину и извршио плаћање.

Креирање ове странице није крај, већ практично почетак и конкретан корак у смањивању напуштених корпи, повећању продаје и задовољству купаца. Не заборавите, поруџбина је први корак до успешне продаје, свакако не и последњи. Тек када купац преузме поруџбину, можете себи приписати успешну продају.

Страница захвалница

Страница захвалница (*енг. Thank You Page) иако сама често неприметна, представља веома важну локацију у процесу онлајн куповине/продаје.

Поменута страница, која вам се приказује одмах након комплетиране поруџбине и/или плаћања, важна је у сваком смисли речи. Она је стециште важних информација о поруџбини, али и идеално место за ивенте/тригере.

Како би било јасније која је улога наведене локације и шта она пружа, поделићемо начин гледања на њу на следећи начин:

1) Са становишта продавца, поменута страница има за циљ да:

  • забележи сваку појединачну трансакцију и/или поруџбину, као и њен садржај;
  • унапреди ремаркетинг резултате (односно уштеди новац) тако што ћемо наведену страницу искључити за све старе посетиоце који су је у одређеном временском интервалу посетили. Коришћење ове странице у маркетингу је од кључног значаја за унапређење резултата и успешну алокацију буџета.

2) Са становишта купца, поменута страница има за циљ да прикаже све потребне податке о свакој појединачној поруџбини.

Издвајамо:

  • доказ о успешном завршетку трансакције/поруџбине;
  • поруџбеницу и/или рачун, односно фактуру (у зависности од тога да ли је куповину обавило физичко или правно лице);
  • детаљније информације о времену доставе или локацији преузимања купљених производа;
  • информације о гаранцији или продуженој гаранцији поручених производа.

Поред наведеног, ова страница се може користити и у многим другим примерима, у зависности од ситуације, али и делатности онлајн продавнице, и то за:

  • upselling;
  • пријава на њузлетер;
  • анкета купаца у вези процеса куповине и задовољства купца;
  • идеална прилика да се верни купац прикључи свом омиљеном бренду и на друштвеним мрежама.

Одредишна страница

Одредишна страница (*енг. Landing Page) јесте веб-страница креирана за одређену кампању или производе на коју шаљете своје посетиоце.

Када потенцијални купац кликне на ваш плаћени оглас, објаву на друштвеним мрежама или на понуду из имејл кампање, он „слети” управо на ову страницу – landing страницу.

Ако се купцу у том тренутку не свиди оно што види, велика вероватноћа је да неће посветити много времена вашем сајту и понуди коју сте припремили.

Из тог разлога, од кључног значаја је где своје посетиоце шаљете!

За разлику од осталих веб-страница, које обично имају много циљева, одредишне странице су дизајниране са једним фокусом, а то је конверзија. У зависности од ваше кампање и њеног циља, конверзија може бити пријава на њузлетер листу, продаја или преузимање неке е-књиге. Уколико посетилац предузме радњу коју сте желели, ваша landing страница је успела да их наведе на конверзију и испунила је свој циљ.

Управо поменути фокус чини одредишну страницу најбољом опцијом за повећање стопе конверзије ваших кампања и смањење трошкова успешне продаје.

По чему се почетна страница сајта разликује од одредишне странице?

Технички, свака страница може бити одредишна страница, али ми овде „не тражимо” било коју страницу, већ креирамо нову, са циљем повећања конверзије. Поред тога, треба да знате да нису све одредишне странице једнаке.

Постоји неколико разлика између почетне странице сајта (*енг. Homepage) и одредишне странице (*енг. Landing Page):

Број линкова

На почетној страници сајта можете пронаћи 10 и више линкова. Често се ту налази главни навигацијски мени, поред тога линкови на дну сајта (*енг. Footer) и многи у оквиру садржаја странице.

На добро оптимизованој одредишној страници, са друге стране, пронаћи ћете мање линкова, а понекад и само један – линк који вашим корисницима омогућава да изврше ону конверзију којој је одредишна страна намењена.

Позив на акцију

Чињеница је да почетна страница вашег сајта представља ваше пословање и служи као „раскрсница свих линкова” помоћу којих корисници могу доћи до осталих страница вашег веб-сајта. Сада када смо то рекли, треба бити реалан и схватити да почетна страница има толико садржаја који је често веома широк и садржи мање специфичне позиве на акцију, нпр. „сазнајте више” или „погледајте понуду”, што иницијално не доводи до конверзије.

Са друге стране, одредишне странице имају само један циљ, оне су свој CTA прилагодиле том циљу, нпр. „преузмите наш бесплатан е-комерц календар” или „претплатите се данас”, на којима посетилац може конвертовати.

Другачија публика и сврха странице

Иако се овај део не може посматрати тек тако, црно-бело, након анализе ћете засигурно схватити да многи људи који посете вашу почетну страницу још увек нису одлучили шта желе. Једноставно се још увек информишу.

Са друге стране, корисници који заврше на вашим одредишним страницама већ су показали интересовање за оно што нудите, а због тога што су дошли до landing странице, већа је вероватноћа да ће се пријавити за ваше услуге или купити.

Пример

Замислите да нудите месечну претплату на услуге, а да на лендинг страници позивате и кориснике да посете ваш блог, купе производ и провере канале друштвених медија. Са сваким наведеним „позивом”, шансе да се корисници претплате на ваше услуге постају све мање, јер сте се „потрудили” да њихову пажњу усмерите даље од свог примарног циља. Превише избора може да збуни ваше кориснике и потенцијалне муштерије, због чега ће они изгубити фокус и неће обавити куповину.

Значај и предности одредишне странице

Одредишне странице се разликују од осталих страница на вашој интернет презентацији, јер су усредсређене на тачно одређене циљеве, а на тај начин можете унапредити резултате.

Поред повећања конверзија, унапређења плаћених огласних кампања, одредишне странице могу да:

  • Повећају кредибилитет бренда: Потенцијални купци цене јасне и једноставне поруке које објашњавају вредност онога што нудите. Добро планирана одредишна страница показује вашим купцима да имате на уму њихове најбоље интересе. Такође, одредишне странице су одлична места на која можете да убаците изјаве других купаца о Вашем производу или услузи. Показало се да наведене изјаве повећавају број конверзија.
  • Ојачају бренд: Ово је резултат одржавања доследности у дизајну, тону и стилу веб-презентације. Имати јасан и јак бренд има велики број предности. Снажан идентитет бренда може купцима помоћи да вас упамте у будућности, али и да вас препоруче својим пријатељима.

Мишљење аутора

Овим текстом сам, између осталог, желео да вам скренем пажњу на важност сваке странице на вашем онлајн шопу. Јер, све су важне! А све заједно чине целину којој се заиста треба посветити.

Креирање и константно тестирање нових опција и страница одузима знатно време, али вам истовремено, штеди новац, повећава конверзију и задовољство купаца.

Неопходно је да бринете о сваком кораку купца у процесу куповине, пратите их и бележите у складу са Законом и на време адекватно реагујете.

Само таквим приступом успећете да одржите константан раст продаје и повећање базе купаца.

FacebookLinkedinEmail