СВОТ анализа, основни алат стратегијског менаџмента

FacebookLinkedinEmail
06.08.2024.
СВОТ анализа, основни алат стратегијског менаџмента
СВОТ анализа је једна од техника стратегијског менаџмента која на најбољи начин доводи у везу интерне стране субјекта (снаге и слабости) са екстерним (шансе и претње).

Може да се примени на неки привредни субјект, као што је компанија, предузеће или сектор унутар предузећа, а исто тако може да се примени и на процесе унутар предузећа или на сам производ или услугу. Такође, може да се примени на одређену временску дистанцу, за развој неког пројекта, производа и слично и да се, на основу анализе, предлажу даљи кораци и унапређења датог процеса.

СВОТ анализа је и одличан алат за маркетинг стратегију.

Реч СВОТ настала је као акроним од четири речи на енглеском језику, а то су: Strenghts, Weaknesses, Opportunities and Threats, или на српском: снаге, слабости, прилике и претње. 

Анализа се приказује не једном пољу подељеном на 4 квадранта. Ти квадранти су подељени двема осама. Једна оса представља разлику између интерних и екстерних страна. Интерне стране су снаге и слабости, а екстерне прилике и претње. Друга оса дели на повољне и неповољне ставке. Повољне ставке су снаге и прилике, а неповољне су слабости и претње. 

Када направимо то поље, односно та четири квадранта и изделимо их, пред нама је задатак да сврстамо ставке у одређени квадрант. Тај задатак није нимало лак. 

Снага неке фирме може бити традиција и искуство, слабост – лоша употреба технологије у процесима, прилика – заузимање нове тржишне нише, а претња – увођење нове регулативе.

Када се ради СВОТ анализа, препорука је да се укључи више људи, зато што један човек можда нема добар увид у поједине процесе, док ће више субјеката дати квалитетније информације из више сектора и сегмената пословања. Анализа ће тако бити много релевантнија. 

Ипак, не треба у анализу да укључујете превише људи. Идеалан број је три до пет учесника. 

Када сте се окупили, прво анализирате снаге и слабости, креће се од интерних страна. Када завршите са тим, прелазите на прилике и претње.

Када се ради анализа, обично се много лакше налазе снаге него слабости. Када радите СВОТ, будите искрени према себи и својим колегама. Заиста је важно да наведете све слабости. Исто тако је важно да наведете претње. Обично се те негативне стране тешко изговарају на састанцима и радионицама, те је неопходна транспарентна комуникација и поверење унутар тима.

Важно је да будете искрени да би СВОТ анализа имала смисла, јер управо кроз дефиницију својих слабости, циљ је да у наредном периоду те слабости претворите у снаге. Исто тако, анализирајући претње које се појављују на тржишту, ви заправо њих можете да претворите у своје прилике. То и јесте поента анализе.

Треба да направите приоритете у овом поступку тако што ћете у првој итерацији побројати што је могуће више снага, слабости, прилика и претњи, а у наредним итерацијама то свести на три до пет најбитнијих ставки и онда их поређати по приоритетима. 

Када их поређате, направите календар и пројектни план како ћете да примените те акције за унапређење пословања: ко је све потребан, који сектор, који људи су потребни да се ангажују да би се та акција спровела у дело и који је временски период за то.

У наставку представљамо пример конкретне примене СВОТ анализе у оквиру маркетиншке стратегије.

Компанија: Soft Tech

Циљ: Лансирање новог софтверског производа за управљање пројектима.

СВОТ анализа

Снаге (Strengths):

  1. Напредне функције претраге и сортирања: Софтвер је развијен са напредним функцијама које су далеко изнад конкурентских производа.
  2. Јак бренд препознатљивост: Soft Tech већ има препознатљив бренд и лојалне кориснике.
  3. Искусан тим за развој: Тим за развој има дугогодишње искуство у индустрији софтвера.

Слабости (Weaknesses):

  1. Ограничен маркетиншки буџет: У поређењу са већим конкурентима, Soft Tech има ограничен маркетиншки буџет да би пласирао производ на жељеним тржиштима.
  2. Недостатак глобалне присутности: Компанија има ограничено присуство на међународним тржиштима.
  3. Ограничени ресурси за корисничку подршку: Мањи тим за корисничку подршку може изазвати проблеме у случају брзе експанзије.

Прилике (Opportunities):

  1. Растуће тржиште: Потражња за софтвером за управљање пројектима расте због све веће потребе за радом од куће и координацијом тимова.
  2. Стратегијска партнерства: Могућност склапања партнерстава са другим технолошким компанијама за заједничке пројекте и истраживања.
  3. Дигитални маркетинг: Искористити моћ дигиталног маркетинга за повећање досега кроз SEO, њузлетере, PPC кампање, и маркетинг на друштвеним мрежама.

Претње (Threats):

  1. Интензивна конкуренција: Велики број конкурентних производа на тржишту може отежати постизање тржишног удела.
  2. Брзе технолошке промене: Брзе промене у технологији могу брзо довести до тога да производ застарева.
  3. Економска нестабилност: Глобална економска нестабилност може утицати на буџете клијената за нове софтверске алате.

Стратегија заснована на СВОТ анализи:

  1. Максимизација снага:

- Фокус на квалитету производа у маркетиншким кампањама како би се истакле напредне функције.

- Искористити постојећу лојалну базу корисника реферал програм и тестимонијале.

- Креирати садржај (вебинаре, блогове) где стручњаци из тима деле своје знање и искуство.

  1. Смањење слабости:

- Оптимизовати маркетиншки буџет кроз прецизно циљање и коришћење аналитике за мерење успешности кампања.

- Фокусирати се на дигиталне кампање које омогућавају приступ међународним тржиштима са мањим трошковима.

- Улагање у аутоматизоване системе подршке (нпр. мејл аутоматизација) како би се повећала ефикасност тима.

  1. Искоришћавање прилика:

- Циљати нове сегменте тржишта као што су мала и средња предузећа која прелазе на дигиталне алате за управљање пројектима.

- Активно тражити партнерства која могу донети додатну вредност и повећати тржишни удео.

- Интензивирати напоре у SEO и PPC кампањама како би се повећала видљивост и привукли нови корисници.

  1. Ублажавање претњи:

- Континуирано праћење конкуренције и брзо прилагођавање маркетиншких стратегија.

- Улагање у истраживање и развој како би производ био увек у кораку са најновијим технологијама.

- Диверзификација тржишта и циљање различитих индустрија како би се смањио ризик од економске нестабилности.

Овај приступ омогућава компанији Soft Tech да ефикасно користи своје снаге, ублажи слабости, искористи прилике и заштити се од претњи, све у циљу успешног лансирања новог софтверског производа на тржиште.

Да резимирамо, у израду анализе укључите релевантне субјекте, добро размислите које су добре и лоше стране вашег тренутног пословања или пројекта. Затим на основу тога направите анализу и одредите даље кораке како бисте слабости што је могуће више приближили својим снагама и претње претворили у прилике.

СВОТ анализа је сјајан алат, врло је ефикасан и проверено даје резултате. Зато вам саветујемо – користите га што је могуће више.

FacebookLinkedinEmail