Живот пре интернета

FacebookLinkedinEmail
15.03.2024.
Život pre interneta
На данашњи дан пре 39 година, 15. марта 1985. (скоро 23 године пре нашег .rs), регистрован је први интернет домен, симболичног назива – symbolics.com. Регистровала га је технолошка компанија из Масачусетса Symbolics Computer Corporation и тиме отворила врата новој дигиталној ери.

Током наредних неколико деценија, интернет домени постали су неизоставан део наше свакодневице. Од приватних веб-сајтова, преко онлајн продавница, до корпоративних и медијских портала, интернет домени су кључни за идентификацију свих веб-локација на глобалној мрежи. С временом, број регистрованих домена експоненцијално је растао, док су се интернет и повезане технологије шириле светом.

Данас постоји око 360 милиона регистрованих домена, а интернет је постао неопходан део наших живота. Неопходан за комуникацију, едукацију, забаву, пословање и још много тога.

Kолико је живот пре интернета био другачији?

Многи који су преживели то „мрачно доба” рећи ће вам како су тада људи били мање заузети, док је живот изгледао мање стресан и, некако, пријатнији. Али колико је другачије могло бити?

  1. Амазон је био само река: Пре него што је постао познат као велика онлајн продавница, Амазон је био само назив реке у Јужној Америци, притом, највеће реке на свету.

  2. Снимали сте музику са радија: Пре Спотифаја и mp3 формата, морали сте да чекате сатима да бисте са радија снимили жељену песму. Ко то није доживео, никад неће разумети задовољство савршеног темпирања снимања, како би се изоставили увек сувишни коментари музичких уредника који су ту музику пуштали.

  3. Излазили сте из куће да бисте се дружили: Пре интернета, нисмо имали Јутјуб, Ибеј, Гугл и друштвене мреже. Због тога смо морали да излазимо из куће да бисмо се дружили, куповали потрепштине, гледали филмове и лично се упознавали са људима.

  4. Енциклопедије су биле извор информација: Некада су постојале књиге које су се звале енциклопедије. Била су то мрачна времена када сте морали да претражујете и читате мноштво текстова у потрази за информацијама. Данас постоји Гугл.

  5. За навигацију су биле неопходне карте: Возити кола кроз непознате пределе била је авантура за себе. Сама вожња по таквим пределима је изазов, а додатни изазов било је ширење карте преко шофершајбне и решавање дилеме – да ли гледати у пут испред себе или у пут на карти, и како успешно упарити та два пута. Данас постоје Гугл мапе и џи-пи-ес.

  6. Губљење времена у канцеларији било је упадљивије: Живот у канцеларији пре интернета био је много тежи него данас. Било је врло тешко читати новине или буљити кроз прозор а да и даље изгледа као да радите. Данас, уз интернет, губљење времена је много лакше и дискретније.

  7. Објаве су постављане на прави зид: Пре интернета, ако сте желели да поставите неку информацију да је сви виде, морали сте да је одштампате или напишете, однесете и физички залепите на зид или неку другу површину. Нису постојале друштвене мреже. Наравно, и тад би се нашао неко ко би испод ваше објаве нажврљао неки безвезан коментар. Неке ствари се никад не мењају.

  8. За игре са више играча био је потребан сто: Да бисте играли друштвене игре за више играча, пре интернета сте морали да се нађете са пријатељима, седнете за сто и прострете по њему коцкице, фигурице, велике и мале картоне, папире, оловке, и шта већ све треба. Данас за тако нешто не морате да будете ни на истом континенту, а камоли за истим столом.

  9. Тролови су били митска бића: Пре интернета, трол је био биће из дечјих прича. Данас тролови живе на друштвеним мрежама. Анонимност неких платформи открива мрачну страну људских бића и претвара их у тролове.

  10. Адресе нису имале тачку: И пре интернета су постојале адресе које воде до физичких локација и биле су у формату „назив улице + број”. Данас на интернету постоје адресе које воде до веб-локација и у формату су „назив + доменска екстензија”, са тачком која дели та два дела.

Напомена

Немојте бркати интернет и веб. Иако се често користе као синоними, они то нису. Интернет може постојати без веба, али веб без интернета не може. Веб (World Wide Web) јесте интернет сервис који омогућава да се преко веб-прегледача приступи сајтовима који се налазе на интернету, на интернет доменима. Гугл претражује веб, али користи интернет за свој Џимејл. Притом, и Џимејлу треба домен, али му не треба веб.

FacebookLinkedinEmail